menusearch
asrerooydad.ir

سیستان و بلوچستان قطب معادن ایران در کمربند فلزی جهان؛ آینده درخشان با سرمایه‌گذاری معدنی

جستجو
سه شنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۴ | ۱۵:۵۰:۱۱
۱۴۰۴/۴/۱۰ سه شنبه
(1)
(0)
سیستان و بلوچستان قطب معادن ایران در کمربند فلزی جهان؛ آینده درخشان با سرمایه‌گذاری معدنی
سیستان و بلوچستان قطب معادن ایران در کمربند فلزی جهان؛ آینده درخشان با سرمایه‌گذاری معدنی

به گزارش عصر رویداد، صنعت و معدن به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها، نقش به‌سزایی در ایجاد اشتغال، افزایش تولید ناخالص داخلی و بهبود زیرساخت‌های اقتصادی ایفا می‌کند.

ایران به عنوان یکی از کشورهای غنی از منابع معدنی، ظرفیت‌های بالقوه زیادی در این حوزه دارد و به عنوان یکی از کشورهای غنی از منابع معدنی، با دارا بودن معادن متنوع شامل آهن، مس، زغال‌سنگ، طلا و نقره، به یکی از منابع اصلی مواد اولیه در جهان تبدیل شده، بر اساس آمارها، ایران دارای بیش از ۶۸ نوع معدن و ۳۷ میلیارد تن ذخایر معدنی شناخته شده، است که این ظرفیت‌ها باعث ایجاد فرصت‌های سرمایه‌گذاری و توسعه پایدار در بخش معدن کشور می‌شوند.

در این میان؛ سیستان و بلوچستان، استانی پهناور در جنوب شرقی ایران، به رنگین‌کمان معادن شهرت یافته، این استان با داشتن ذخایر غنی و متنوع معدنی، از جمله طلا، مس، آهن، کرومیت، منیزیت، تیتانیوم، و سنگ‌های ساختمانی، نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشور ایفا می‌کند. با این حال، بهره‌برداری بهینه از این ظرفیت‌ها نیازمند سرمایه‌گذاری، فناوری‌های نوین و رفع موانع موجود است.

سیستان و بلوچستان به عنوان یکی از مناطق استراتژیک در این زمینه، با دارا بودن معادن متنوع و غنی به‌ویژه معدن مس جانجا، نقش کلیدی در توسعه صنعت معدنکاری ایران ایفا می‌کند

سیستان و بلوچستان با قرار داشتن بر روی کمربند فلزی و معدنی جهان که از صربستان تا پاکستان ادامه دارد حاوی ذخایر غنی از فلزات و کانسارهای معدنی از قبیل کرومیت، مس، منگنز، سرب و روی، قلع، تنگستن، طلا و همچنین عناصر و کانسارهای غیرفلزی نظیر تالک، منیزیت، گل سفید و سنگ‌های ساختمانی و تزئینی به ویژه گرانیت و مرمر است.

سیستان و بلوچستان یکی از استان‌های بزرگ معدنی کشور محسوب می‌شود به‌طوری که از ۶۰ نوع ماده معدنی شناسایی شده در کشور، ۲۸ نوع آن به‌طور قطع و در شرایط کنونی در این استان وجود دارد. این منطقه از حیث داشتن عناصر معدنی فلزی از کم‌نظیرترین استان‌های کشور محسوب می‌شود و بیشترین میزان آهن پلاسری، مس و آنتیموان و طلای کشور را با پراکندگی وسیع دارد.

با این تفاسیر روز صنعت و معدن فرصتی است تا به بیان بخشی از ظرفیت‌های موجود در این حوزه بپردازیم چرا که سیستان و بلوچستان با معادن غنی خود، می‌تواند نقشی کلیدی در توسعه صنعت معدنکاری ایران ایفا کند.

مجتمع «چهل‌کوره» زاهدان نماد تبدیل ثروت معدنی به ارزش‌های اقتصاد ملی

مجتمع معدنی صنعتی مس «چهل کوره» در منطقه «نصرت‌آباد» زاهدان نمادی از تبدیل ثروت معدنی به ارزش‌های اقتصاد ملی و تکمیل زنجیره تولید است. این طرح به‌عنوان سکویی برای توسعه پایدار و شکوفایی اقتصادی سیستان و بلوچستان به‌شمار می‌آید و حدود ۴۰۰ نفر در آن مشغول به کار هستند که سالانه بیش از ۱۰ هزار تن محصول کنستانتره مس نیز در این مجموعه تولید می‌شود.

استاندار سیستان و بلوچستان گفت: تکمیل زنجیره تولید و گسترش بخش‌های فرآوری مجتمع معدنی صنعتی مس «چهل کوره» در منطقه «نصرت‌آباد» زاهدان را به یکی از پیشران‌های صنعت مس کشور تبدیل خواهد کرد.

منصور بیجار با تأکید بر نقش محوری سرمایه‌گذاری به‌عنوان قلب تپنده تولید از عزم جدی دولت برای جلب سرمایه‌های بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران خارجی برای صنایع و معادن استان از جمله این مجتمع خبر داد و افزود: دستورهای مستقیمی برای رفع چالش‌های زیرساختی مانند بهسازی مسیرهای دسترسی، تقویت تأمین انرژی و ساده‌سازی فرآیندهای اداری ابلاغ شد تا موانع پیش روی توسعه این مجموعه راهبردی برطرف شود.

وی با اشاره به ظرفیت بالای معدن چهل کوره برای ایجاد اشتغال پایدار در منطقه نصرت‌آباد زاهدان از برنامه‌ریزی برای شتاب‌بخشی به پروژه‌های توسعه‌ای خبر داد و اظهار کرد: این موقعیت، فرصت‌های شغلی گسترده‌ای برای جوانان بومی فراهم می‌کند.

معدن مس سیاستراگی نیمروز نگینی درخشان در اقتصاد شرق کشور و فرصت‌ساز اشتغال

فرماندار نیمروز گفت: بر اساس آمارها ۹۷ درصد معادن شمال سیستان و بلوچستان در شهرستان نیمروز واقع شده‌ که این معادن شامل مس، آنتیمان، ماسه و سایر معادن فعال هستند.

محمود بامری بیان کرد: معدن مس سیاستراگی از جمله معادن مهم منطقه است که با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین استخراج، زمینه اشتغال برای ۳۵۰ نفر از جوانان بومی را فراهم آورده است.

وی تاکید کرد: معدن مس سیاستراگی یکی از معادن بسیار غنی با عیار بالاست و ظرفیت سالانه این معدن سه هزار تن کاتد مس بوده، این دستاوردها نشان‌دهنده نقش بسیار مهم این معادن در تأمین مواد اولیه واحدهای تولیدی کشور و ایجاد ارزش افزوده برای منطقه است.

رونق اشتغال و اقتصاد با بهره‌برداری از کارخانه فرآوری طلای تفتان

در بین معادن بی‌نظیر سیستان و بلوچستان معدن «طلای انجیرک تفتان» در زمره یکی از معادن طلای ایران به شمار می‌رود. طرح ساخت کارخانه تولید شمش طلا در تفتان با هدف تولید سالانه نیم‌تن طلا، اشتغالزایی بیش از ۳۵۰ نفر و با سرمایه‌گذاری بیشاز هشت هزار میلیارد ریال در سال ۱۴۰۱ آغاز شد. طبق گواهی کشف صادره معدن طلای مادوفتی، این معدن با ذخیره بیش از ۱۰۰ میلیون تن کانسنگ طلا، از بزرگ‌ترین معادن طلای کشور است.

معدن "مس جانجا" پرچم‌دار جهش صنعتی

در بین معادن سیستان و بلوچستان، معدن مس جانجا یکی از پروژه‌های بزرگ و راهبردی صنعت معدنکاری ایران است. این معدن به وسعت ۹۰ کیلومتر مربع در شهرستان نیمروز واقع شده و به عنوان یکی از مهمترین معادن مس کشور شناخته می‌شود.

معدن جانجا دارای ذخایر قابل توجهی از مس است که می‌تواند به تأمین نیازهای داخلی و صادرات کمک کند، بنابراین راه‌اندازی این معدن می‌تواند به ایجاد اشتغال برای جوانان و متخصصان محلی کمک و به توسعه زیرساخت‌های اقتصادی استان بپردازد.

معدن مس جانجا در این میان به عنوان پیشران بزرگ صنعتی، مسیر تحول و جذب سرمایه‌ را هموار کرده؛ به گفته وجیه‌الله جعفری، معاون معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت، پروژه معدن مس «جانجا» به‌عنوان یکی از بزرگترین طرح‌های معدنی ایران، نقش کلیدی در اشتغالزایی، توسعه اقتصادی و صنعتی شرق کشور ایفا می‌کند، با توجه به اهمیت معدن مس جانجا در سیستان و بلوچستان و کشور تلاش داریم در یک بازه زمانی کوتاه این پروژه به بهره‌برداری برسد تا اشتغال‌زایی مؤثر و توسعه اقتصادی منطقه محقق شود.

معادن سیستان و بلوچستان؛ کلید توسعه اقتصادی

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان بیان کرد: از تعداد ۴۹۹ پروانه معدنی که از اداره صمت مجوز گرفته‌اند ۳۷۲ معدن در سراسر این استان پهناور فعال بوده که زمینه اشتغال ۱۲ هزار و ۸۰۰ نفر را فراهم کرده است.

داوود شهرکی با اشاره به اینکه تنها استانی هستیم که دارای ماده معدنی آنتیموان و کارخانه تولید شمش است، افزود: با ذخیره ۵۰ میلیون تنی تیتانیوم، پس از کرمان، دومین استان دارای این ذخیره نیز به شمار می‌رویم، همچنین در حوزه منیزیت، که کشور ما بخشی از آن را به عنوان نسوز وارد می‌کند، ۲ استان منیزیتی با حدود ۴۰ درصد بعد از خراستان جنوبی هستیم.

وی به ظرفیت‌های غنی معدنی سیستان و بلوچستان اشاره کرد و گفت: در حوزه سنگ آهن و آهن پلاسری، این استان دارای تقریباً ۱۶ معدن با ذخیره‌ای بالای ۵۰۰ میلیون تن است.

از تعداد ۴۹۹ پروانه معدنی که از اداره صنعت، معدن و تجارت مجوز گرفته‌اند ۳۷۲ معدن در سیستان و بلوچستان فعال است

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان در ادامه از پیشرفت چشمگیر پروژه معدن مس جانجا خبر داد و بیان کرد: این پروژه با سرمایه‌گذاری بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان یکی از بزرگ‌ترین طرح‌های صنعتی و معدنی شرق کشور به شمار رفته و بیش از یک هزار نفر به صورت مستقیم در فاز اجرایی این پروژه مشغول به کار هستند که با تکمیل فازهای مختلف، این رقم به‌ مراتب افزایش می‌یابد.

وی با اشاره به اینکه در ادامه مسیر توسعه، چهار کارخانه فراوری دیگر در معدن مس جانجا در دستور کار قرار دارد، تاکید کرد: همچنین پروژه فراوری معدن پلنگی نیز در جنوب استان برنامه‌ریزی شده و هم‌اکنون در حال انجام مراحل اجرایی آن هستیم.

شهرکی اظهار کرد: با اجرای این پروژه‌ها و تکمیل آن‌ها در 2 تا سه سال آینده، چهره صنعتی سیستان و بلوچستان متحول خواهد شد و به یکی از قطب‌های معدنی و صنعتی کشور تبدیل می‌شویم.

وی با اشاره به رویکرد وزارت صمت برای بهره‌گیری از توان سیستان و بلوچستان گفت: تأکید ما بر استفاده حداکثری از نیروی کار و تخصص بومی است. این موضوع از الزامات ما در واگذاری پروژه‌ها به سرمایه‌گذاران است.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان ادامه داد: پیش‌بینی می‌شود محدوده معدنی جانجا ذخیره‌ای بیش از یک میلیارد تن کانسنگ مس داشته باشد و می‌تواند به یکی از بزرگ‌ترین معادن مس کشور تبدیل شود.

وی تأکید کرد: بخشی از تحقق شعار سال در برگیرنده تأمین زیر ساخت، رفع موانع تولید، مشوق‌ها و تسهیلگری دستگاه‌های دولتی است که کمک می‌کند تا پروژه بزرگ مس جانجا زودتر به بهره‌برداری برسد.

شهرکی افزود: بیش از ۴۰۰ دستگاه ماشین‌آلات سنگین در حال کار در این محدوده است و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۱۴۰۶ شاهد بهره‌برداری از این مجتمع بزرگ باشیم.

وی با تأکید بر اینکه سیستان و بلوچستان فرصتی بکر برای سرمایه‌گذاری است، گفت: از سرمایه‌گذاران برای ورود به حوزه‌های مختلف صنایع تبدیلی، معدنی و صنعتی و بهره‌مندی از ظرفیت‌های استان دعوت به مشارکت می‌کنیم.

توسعه معادن، محور سرمایه‌گذاری در سیستان و بلوچستان

استاندار سیستان و بلوچستان با تأکید بر اینکه توسعه معادن، محور سرمایه‌گذاری در استان است، اظهار کرد: تجربه‌های موفق در سرمایه‌گذاری معدنی نشان می‌دهد که معادن می‌توانند موتور محرک اشتغال و رشد اقتصادی در استان باشند.

منصور بیجار با تأکید بر نقش محوری بخش معدن در توسعه اقتصادی سیستان و بلوچستان افزود: اقدامات انجام‌شده در توسعه معدن و ایجاد زیرساخت‌های فرآوری، گامی جدی در مسیر ایجاد اشتغال، ارزش افزوده و ارتقای شاخص‌های توسعه در مناطق کمتر برخوردار استان بوده است.

وی با تأکید بر آمادگی کامل سیستان و بلوچستان برای حمایت از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی، تصریح کرد: این استان از نظر بهره‌برداری از انرژی خورشیدی و بادی جزو پهنه‌های بی‌نظیر کشور است و توسعه انرژی‌های پاک در کنار فعالیت‌های معدنی می‌تواند به یک پیشران جدی اقتصادی در استان تبدیل شود.

سیستان و بلوچستان با احتساب به مرزهای آبی به عنوان پهناورترین و از لحاظ مرزهای خشکی به‌عنوان دومین استان پهناور کشور بیش از سه میلیون و ۳۷۵ هزار نفر جمعیت در ۲۶ شهرستان دارد.