menusearch
asrerooydad.ir

گام بلند دولت به سمت انرژی‌های تجدیدپذیر/تاثیر ۲ برابری تغییر اقلیم بر ایران

جستجو
جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳ | ۳:۲۴:۳۷
۱۴۰۲/۹/۱ چهارشنبه
(1)
(0)
گام بلند دولت به سمت انرژی‌های تجدیدپذیر/تاثیر ۲ برابری تغییر اقلیم بر ایران
گام بلند دولت به سمت انرژی‌های تجدیدپذیر/تاثیر ۲ برابری تغییر اقلیم بر ایران

 

به گزارش عصر رویداد؛ دهه پنجاه و شصتی ها حتما صف های طولانی دریافت سیلندرهای گاز و پیت های نفتی را به یاد دارند؛ در سرمای سوزان زمستان باید ساعت ها در صفی طویل منتظر می‌مانند تا سیلندرهای خالی زرد و سبز رنگی را با سیلندرهای پر تعویض کنند، گاهی این انتظار تا ساعت‌ها ادامه داشت که در برخی مواقع هم بی نتیجه بود چون اعلام می‌کردند که گاز یا نفت تمام شده منتظر نمانید. خیلی ها با شنیدن این جمله آه از نهادشان بر می‌آمد که حالا چه کنیم؟ چگونه غذا بپزیم؟ خانه را با نفت گرم می‌کنیم اما آشپزخانه را چه کنیم؟ قطعا این حس را این نسل درک نمی‌کنند چون همیشه خانه ها گرم و اجاق آشپزخانه ها به راه است، دیگر نیازی نیست از سر تا پایشان را با لباس های گرم بپوشانند و در زمستان های پربرف و سوزان آن دوران در صف انتظار بایستند.

ایران از لحاظ دارا بودن ذخایر گازی رتبه دوم دنیا را دارد، یعنی مشکلی در زمینه تامین سوخت گاز ندارد، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بیش از ۹۸ درصد جمعیت شهری و بیش از ۸۶ درصد جمعیت روستایی زیر پوشش شبکه گازرسانی قرار گرفتند و از نعمت گاز طبیعی بهره مند شدند، یعنی در هوای سرد از رقص شعله های آبی ناشی از سوخت گاز در بخاری ها لذت می‌برند و نگرانی از تمام شدن گاز داخل سیلندرها ندارند، از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم نیز تاکنون بیش از ۵ هزار روستا با ۳۰۷ هزار خانوار و ۴۱ شهر با ۹۴ هزار خانوار به شبکه گاز متصل شده‌اند، در مجموع نزدیک به ۴۰ هزار روستا در کشور از نعمت گاز بهره مند شده اند.

در نگاه اول قطعا این روند رضایت بخش است چون زندگی با گازرسانی راحت تر شده، اما این مصداق حرکت در لبه تیز تیغ است چون علاوه بر مزایای زیاد، مضراتی را هم برای محیط زیست به همراه دارد؛ تحقیقات نشان داده که سوزاندن سالانه میلیاردها متر مکعب گازطبیعی تصفیه‌ نشده در صنایع و بخش خانگی، باعث ورود حجم زیادی از آلاینده‌های مضر به جو زمین می‌شود که به مرور انباشت آن موجب بروز مشکلاتی در سلامت هوا می‌شود. البته در این میان نباید زلزله خیز بودن کشور به ویژه تهران را از یاد برد و قطعا وجود این حجم لوله گاز در زیر شهرهای بزرگ خطری بالقوه در زمان وقوع زلزله خواهد بود.

این در حالیست که ما کشوری هستیم که بدون توجه به مسائل محیط زیستی، سوخت مصرف می‌کنیم به طوری که از نظر شدت مصرف انرژی در کشور رتبه اول دنیا را داریم یعنی ۲.۵ برابر دنیا، ۱.۵ برابر ژاپن و ۲ برابر چین انرژی مصرف می‌کنیم، از لحاظ سرانه انرژی در دنیا رتبه چهارم و انتشار گازهای گلخانه ای جزو ۱۰ کشور اول دنیا هستیم، این آمار در حالی به دست می‌آید که خاورمیانه به ویژه کشور ما با شدت زیادی تحت تاثیر تغییر اقلیم و گرمایش جهانی قرار گرفته است، به طوری که اگر گفته می‌شود دمای کره زمین یک درجه افزایش یافته در ایران این عدد دو درجه است که به دنبال آن اثرات آن مانند کاهش منابع آبی، خشک شدن رودخانه ها و تالاب ها، انقراض گونه های گیاهی و جانوری و وقوع باران های سیل آسا بیشتر خود را نشان می‌دهد.

به اعتقاد کارشناسان راه برون رفت از این شرایط، کاهش سوخت های فسیلی و رفتن به سمت سوخت های تجدیدپذیر است که دنیا به این سمت حرکت کرده و دیگر در زمینه نیروگاه های فسیلی سرمایه گذاری نمی‌کند و روی نیروگاه های انرژی های تجدیدپذیر تمرکز کرده است؛ در ایران نیز در ماده ۱۹ قانون هوای پاک اشاره شد که سالانه باید ۳۰ درصد از توسعه برق کشور از محل انرژی های تجدید پذیر باشد اما اکنون در تمام این سالها کمتر از یک درصد ظرفیت انرژی تجدید پذیر در کشور ایجاد شده است.

البته چندی پیش همایون حائری معاون امور برق و انرژی وزیر نیرو اعلام کرد که ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر کشور به یک‌هزار و ۱۰۰ مگاوات رسیده است، رویکرد وزارت نیرو برای سال‌های آینده تمرکز بر انرژی‌های تجدیدپذیر است، با توجه‌ به شرایط بادی و خورشیدی کشور، چشم‌انداز ۲۰ساله ما توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر است و تمرکز بر اینکه با استفاده بیشتر از تولیدات انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌مندی از ظرفیت سازندگان بومی، جایگاه بسیار خوبی در این صنعت داشته باشیم.

این به معنای آن است که برق به عنوان انرژی پاک باید جایگاه خود را در کشور پیدا کند، در حالی که اکنون ۹۴ درصد تولید انرژی کشور وابسته به سوخت های فسیلی است. رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست دراین باره معتقد است: زمانی که برای انتقال گاز به سیستم های گرمایشی و سرمایشی سیاست گذاری می‌کردند، ایکاش گاز را به نیروگاه ها می‌دادند و سیستم های گرمایشی و سرمایشی کشور برقی می‌شدند، در این شرایط هم مشکل آلودگی هوا کاهش می‌یافت و هم موضوع مدیریت بحران در زمان زلزله راحت تر می‌شد.

داریوش گل علیزاده در نشست تخصصی فرصت های پیش رو حوزه انرژی و محیط زیست ایران در کنفرانس تغییر اقلیم سازمان ملل متحد ( cop۲۸ ) گفت: ایران از نظر شدت مصرف انرژی رتبه اول دنیا را دارد یعنی ۲.۵ برابر دنیا، ۱.۵ برابر ژاپن و ۲ برابر چین شدت مصرف انرژی ما در کشور است، از منظر سرانه انرژی نیز در دنیا رتبه چهارم و انتشار گازهای گلخانه ای هم جزو ۱۰ کشور اول دنیا هستیم، متاسفانه در این حوزه ها کمتر کار کردیم.

وی افزود: میانگین مصرف بنزین در نیمه اول امسال ۱۱۶ میلیون لیتر بود در حالیکه در قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت سوخت مصوبه سال ۱۳۸۶، در این سال سرانه مصرف بنزین ۱.۱ دهم لیتر بود و بر اساس این قانون قرار شده بود که سرانه مصرف در سال ۹۰ به ۷ دهم لیتر برسد؛ حال فرض کنیم الان جمعیت کشور ۹۰ میلیون نفر است یعنی بر این اساس باید حدود ۷۰ میلیون لیتر بنزین مصرف می‌کردیم، اما رقم ۱۱۶ میلیون لیتر نشان می‌دهد که بیانگر این است که ما این روند را رها کرده ایم.

وی اظهار داشت: در حوزه تامین تقاضا خوب تلاش کردیم اما در حوزه مدیریت مصرف سوخت به رغم اینکه سندهای بالادستی خوبی داریم و در قانون اصلاح الگوی مصرف تکالیف خوبی تعیین شده اما اتفاق خوبی نیفتاد.

وی گفت: در نیمه دوم سال با وارونگی دما و آلودگی هوا مواجه هستیم که تعطیلی مدارس و اختلال در کسب و کار را به همراه دارد، اگر حوزه مصرف انرژی مدیریت کنیم قطعا حداقل ۲۰ تا ۳۰ درصد آلودگی هوا را کاهش خواهیم داد.

به گفته گل علیزاده، الان ۹۴ درصد تولید انرژی کشور وابسته به سوخت های فسیلی است در حالیکه یکی از راه های برون رفت از آلودگی هوا این است که وابستگی خود را به سوخت های فسیلی کاهش دهیم که از طریق توسعه انرژی های تجدید پذیر میسر است، حتی در ماده ۱۹ قانون هوای پاک اشاره شده که سالانه ۳۰ درصد از توسعه برق کشور از محل انرژی های تجدید پذیر تامین شود اما الان در تمام این سالها کمتر از یک درصد ظرفیت انرژی تجدید پذیر در کشور ایجاد شده است.

گل علیزاده ادامه داد: در این راستا وزارت نیرو برای تولید ۱۰ هزار مگاوات از انرژی های تجدیدپذیر تا پایان سال ۱۴۰۴ برنامه دارد، در قانون بودجه ۱۴۰۲ هم صنایع انرژی‌بر مکلف شدند ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه ایجاد کنند که ۹ هزار مگاوات از محل نیروگاه های حرارتی با راندمان ۵۵ درصد و هزار مگاوات هم انرژی تجدید پذیر تولید شود.

وی اظهار داشت: اکنون ۱۶ نیروگاه بخاری در کشور قابلیت مصرف مازوت دارند و در زمان اوج ناترازی گاز، ۱۴ نیروگاه مازوت مصرف می‌کنند که بر این اساس روزانه ۴۷ میلیون لیتر مازوت با محتوای گوگرد ۳.۵ تا ۴ درصد وزن حجمی مصرف می‌شود که آلودگی هوا را در پی دارد، همانطور گازهایی که مصرف می‌کنیم منجر به تولید ناکس که آلاینده ثانویه است، می‌شود که در نهایت به ذرات معلق ثانویه تبدیل و آلودگی هوا را به همراه دارد.

رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه اکنون میانگین راندمان نیروگاه ها ۳۸ درصد است گفت: نیروگاه های بخاری ۲۹ تا ۳۰ درصد بازدهی دارند در حالی که بهره‌وری صنعت و نیروگاه ها بسیار پایین است، در حالی که سال به سال نیاز ما به مصرف انرژی افزایش می‌یابد و در مقابل نیروگاه ها در حال مستهلک شدن هستند که با این روند آلودگی زیادی به همراه دارند.

وی افزود: اکنون در گاز حدود ۲۵۰ میلیون متر مکعب ناترازی داریم، سال آینده این عدد به ۳۵۰ میلیون متر مکعب می‌رسد با این روند تا سال ۲۰۳۰ شرایط تامین گاز برای کشور بسیار نگران کننده خواهد بود کاش آن زمانی که که برای انتقال گاز به سیستم های گرمایشی و سرمایشی سیاست گذاری کردند، این گاز را به نیروگاه ها می‌دادند و سیستم های گرمایشی و سرمایشی کشور برقی می‌شدند که در این شرایط هم مشکل آلودگی هوا کاهش می‌یافت و هم موضوع مدیریت بحران در زمان زلزله راحت تر می‌شد، سیستم های گازی یکی از بزرگترین خطرات در زمان بروز زلزله هستند، از نظر پدافند غیر عامل و مدیریت بحران کار اشتباهی است این در حالیست که هزینه انتقال گاز بسیار سرسام آور است و به هیچ وجه توجیه اقتصادی ندارد.

برای مقابله با تغییر اقلیم لایحه ای را به مجلس و دولت تقدیم کردیم که در کمیسیون تلفیق و صحن علنی مجلس به تصویب رسید که ظرفیت خوبی برای سازگاری با تغییر اقلیم است.

به گفته وی در روند مصرف انرژی در کشور، سهم بخش خانگی، تجاری، حمل و نقل، صنعت و کشاورزی حدود ۶۷ درصد و بخش تولید شامل پالایشگاه و نیروگاه ۳۲ درصد است.

گل علیزاده ادامه داد: حدود ۱.۱ دهم میلیارد متر مکعب گاز تولیدی کشور است از این میزان ۸۵۰ تا ۸۷۰ میلیون متر مکعب تحویل شبکه داخلی کشور می‌شود، در زمان زمستان که با کاهش دما مواجه هستیم حدود ۷۶ درصد یعنی نزدیک به ۶۵۰ میلیون متر مکعب گاز در بخش خانگی و تجاری مصرف می‌شود برای همین در این مواقع بخش صنعت و نیروگاه ها با کمبود گاز مواجه می‌شوند و برای اینکه در تامین برق کشور اختلال ایجاد نشود بحث مازوت سوزی و استفاده از گازوییل در دستور کار قرار می‌گیرد، در حالی که اگر فقط یک درجه کاهش دما در منازل داشته باشیم تقریبا ۲۵ میلیون متر مکعب کاهش مازاد مصرف گاز خواهیم داشت.

وی با اشاره به تغییر اقلیم به عنوان بزرگترین چالش کشور اظهار داشت: امسال در قانون برنامه هفتم توسعه اتفاق خوبی رقم زدیم که برای اولین بار در کشور اتفاق افتاده است، بحث تغییر اقلیم بزرگترین چالش کشور است، آلودگی هوا چالش نیست بلکه یک مساله و قابل حل است و تجربیات آن هم در دنیا وجود دارد، در واقع می‌توان طی دو برنامه ۵ ساله آلودگی هوا را کنترل کرد، اما تغییر اقلیم چالشی است که پیامدهای آن واقعا نگران کننده است، تغییر اقلیم باعث شده که حدود ۶ تا ۷ برابر میانگین دنیا فرسایش خاک داشته باشیم، الان هر جای کشور باران ببارد سیل رخ می‌دهد در حالیکه در نقاطی که در بالادست جنگل دارند نباید اتفاق بیفتد، این یعنی اینکه جنگل های ما خدمات اکوسیستمی خود را در جذب قطرات باران و جلوگیری از فرسایش خاک از دست داده اند.

گل علیزاده افزود: در پایین دست هیچ رودخانه و تالابی نداریم که آب زلال داشته باشد، وقتی رودخانه ها گل آلود هستند یعنی در بالادست فرسایش به طور فاجعه باری رخ می‌دهد، پوشش گیاهی از دست رفته و فرسایش خاک اتفاق می‌افتد.

وی ادامه داد: مساله بعدی فرونشست زمین است، میانگین فرونشست در کشور ۱۲ سانتیمتر و در دنیا به صورت میلیمتری است و در حالی این حجم خاک را به راحتی از دست می‌دهیم که بیش از ۹۰ درصد تولید غذای کشور به خاک وابسته است. این جای نگرانی زیادی دارد.

گل علیزاده مشکل بعدی را افزایش مهاجرت دانست و اظهار داشت: مهاجرتی که در راستای تغییر اقلیم در کشور اتفاق می‌افتد به دو منطقه آسیب می‌زند یکی مکانی که تحت تاثیر مستقیم تغییرات اقلیمی قرار گرفته و دوم مکانی که مهاجران را می‌پذیرد در حالی که ظرفیت هر سرزمینی مشخص است.

وی گفت: برای همین در زمینه تغییر اقلیم و مقابله با آن لایحه ای را به دولت و مجلس فرستادیم و با توجه به تلاش هایی که انجام شد در کمیسیون تلفیق و صحن علنی مجلس به تصویب رسید، ظرفیت بسیار خوبی برای مقابله با تغییر اقلیم است و حالا هنر ما است که بتوانیم از این ظرفیت مطلوب استفاده کنیم.

رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه در برنامه هفتم هم به این مساله اشاره شده اظهار داشت: طبق ماده الحاقی برنامه هفتم توسعه به استناد بند ۸ سیاست های کلی محیط زیست و به منظور توسعه اقتصاد سبز، صنعت کم کربن و تقویت سازگاری و کاهش آسیب های ناشی از تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست مکلف است با همکاری وزارتخانه های نفت، نیرو، صنعت معدن تجارت، راه و شهرسازی و بهداشت نسبت به تدوین برنامه مدیریت تغییرات اقلیمی کشور طی سال اول برنامه اقدام کند، بر این اساس تمام مشکلات خود در روند تغییر اقلیم را می‌توانیم در این لایحه بگنجانیم، ظرفیت خوبی در این زمینه پیش روی ما است و تلاش می‌کنیم دبیرخانه آن را تشکیل دهیم.

وی تاکید کرد: باید به سمت انرژی های پاک و تجدیدپذیر حرکت کنیم، کشور ما هم ظرفیت آنرا در بخش های مختلف بادی، آبی، زمین گرمایشی و خورشیدی دارد، در زمینه ظرفیت انرژی خورشیدی جزو کشورهای رتبه یک هستیم یعنی ۳۰۰ روز آفتابی داریم که باید با برنامه ریزی های اصولی نهایت استفاده را داشته باشیم.

حرکت به سمت انرژی های پاک اجتناب ناپذیر است

همچنین رییس انجمن انرژی های تجدید پذیر ایران گفت: با توجه به گرم شدن زمین و نیاز به انرژی های تجدیدپذیر باید در این زمینه جدی تر عمل کنیم؛ بر اساس معاهده پاریس باید مانع گرم شدن بیشتر از ۱.۵ درجه شویم بر این اساس اگر الان دنیا ۳ هزار گیگاولت ظرفیت نیروگاه های تجدیدپذیر دارد اگر بخواهیم دمای زمین را در محدوده ۱.۵ درجه تا پایان قرن حاضر نگه داریم باید از ۳ هزار به ۱۱ هزار گیگاولت برسد.

سید مسلم موسوی افزود: از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۲۲ نیروگاه های فسیلی در حال کاهش و نیروگاه های تجدید پذیر در حال افزایش است در واقع دنیا دیگر در زمینه نیروگاه های فسیلی کمتر سرمایه گذاری می‌کند این در حالیست که در ایران حدود ۸۰ درصد نیروگاه ها فسیلی، ۴۰ درصد سیکل ترکیبی و ۲۵ درصد گازی هستند.

وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۱ نیروگاه های بخاری در کشور ۲۳ میلیارد متر مکعب سوخت مصرف کردند این در حالیست که راندمان این نیروگاه ها ۳۶ درصد است، همچنین نیروگاه های سیکل ترکیبی با ۴۵ درصد راندمان ۴۲ میلیون متر مکعب و نیروگاه های گازی با راندمان ۳۱ درصد ۲۴ میلیون متر مکعب سوخت مصرف کردند.

موسوی به مصرف آب در نیروگاه ها اشاره کرد و گفت: یک مشکل دیگر در شرایط کم آبی کشور، مصرف زیاد آب در نیروگاه ها است به طوری که سال گذشته نیروگاه های سیکل ترکیبی ۱۱۲ میلیارد لیتر و گازی ۵۳ میلیارد لیتر آب مصرف کردند، در حالی که نیروگاه های گازی به ازای هر کیلووات ساعت ۷۵۰ گرم و سیکل ترکیبی نیم کیلو آلایندگی دارند، این مصرف در صورتی انجام می‌شود که در آب، برق و گاز ناترازی داریم. همچنین در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۰ میلیارد لیتر گازوییل و بیش از ۶ میلیارد لیتر مازوت مصرف کردیم.

رییس انجمن انرژی های تجدید پذیر ایران اظهار داشت: با وجود این شرایط به نظر می‌رسد ایران در حوزه انرژی های تجدید پذیر فرصت های زیادی را از دست می‌دهد، البته کشور در دولت سیزدهم به این سمت حرکت کرده است به طوری که سال گذشته دولت اعلام کرد که به سمت انرژی های تجدید پذیر رفته و برای آن برنامه دارد.

وی تاکید کرد: نیروگاه های تجدید پذیر برای کشور ما که اقتصاد آن مبتنی بر نفت است یک الزام است و باید برای آن برنامه ریزی داشته باشیم.

کاهش انتشار گازهای گلخانه ای الزامی است

معاون امور بین الملل و دبیر کمیسیون انرژی و محیط زیست کمیته ایرانی ICC گفت: آمریکا و چین دو کشوری هستند که بیشترین انتشار آلایندگی را دارند، یعنی این دو کشور از تمام قاره آفریقا بیشتر آلودگی منتشر می‌کنند.

منطقه ما از لحاظ گرمایش زمین نسبت به سایر نقاط جهان بیشتر تحت تاثیر قرار دارد، ما ۲ برابر متوسط جهانی گرمایش زمین داریم.

ناصر مقدسی افزود: ایران در سال ۱۳۷۵ عضو کنوانسیون تغییرات اقلیم سازمان ملل متحد شد و در سال ۲۰۱۵ از دل این کنوانسیون معاهده پاریس شکل گرفت و در آن ۱۹۷ کشور جهان گفتند که تلاش می‌کنند دمای زمین تا پایان قرن حاضر بیشتر از ۱.۵ درجه گرمتر نشود.

وی اظهار داشت: در واقع هدفگذاری به این صورت است که تا سال ۲۰۳۰ حدود ۴۳ درصد، ۲۰۳۵ حدود ۶۰ درصد و تا سال ۲۰۵۰ به طور کامل انتشار گازهای گلخانه ای کاهش یابد، ایران هم باید در این زمینه تلاش کند تا انتشار گازهای گلخانه ای را کاهش دهد.

تاثیر تغییر اقلیم بر ایران ۲ برابر متوسط جهانی است

رییس مرکز ملی پیش بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا سازمان هواشناسی گفت: هیئت بین‌ دولتی تغییر اقلیم ( ipcc ) ۳۰ سال پیش به علت وقوع تغییرات اقلیمی تاسیس شد؛ در سال های ابتدایی بر روند وقوع تغییر اقلیم تاکید می‌شد اما در سال ۲۰۱۵ - ۲۰۱۶ میلادی اعلام شد که تغییر اقلیم رخ داده و در پی آن گرمایش جهانی تبعات زیادی به همراه دارد و برای مقابله با آن باید برنامه های بین المللی و سیاسی اتخاذ شود که معاهده پاریس هم در همین راستا شکل گرفت.

صادق ضیاییان افزود: این هیات هر چند سال یکبار گزارشی از وضعیت تغییر اقلیم تهیه و منتشر می‌کند و اکنون گزارش ششم آن نهایی و در آن بر اقدام عاجل برای مقابله با تغییر اقلیم تاکید شده است.

وی اظهار داشت: در نشست پاریس هدف‌گذاری روی دمای ۲ درجه تا سال ۲۱۰۰ بود یعنی دمای زمین تا این سال بیشتر از ۲ درجه نشود، اکنون گرمایش زمین روی ۱ درجه است و اگر با این روند پیش رویم تا زمان تعیین شده به ۵ تا ۶ درجه هم خواهیم رسید، در این صورت تغییرات بدون بازگشتی مانند فرونشست زمین و انقراض گونه های مختلف در جهان رخ خواهد داد.

وی با یادآوری اینکه منطقه ما از لحاظ گرمایش زمین نسبت به سایر نقاط جهان بیشتر تحت تاثیر تغییرات اقلیمی قرار دارد، گفت: ما ۲ برابر متوسط جهانی گرمایش زمین داریم؛ یعنی اگر گرمایش جهانی اکنون ۱ درجه است، برای ما ۲ درجه است که پیامدهایی مانند خشک شدن رودخانه ها، تالاب ها و کمبود منابع آبی را به همراه دارد.

ضیاییان این نکته را هم یادآوری کرد که این همچنین از لحاظ خسارات ناشی از باران های سیل آسا هم آسیب پذیرتر هستیم به همین نسبت هم از خشکسالی متاثر می‌شویم، بنابراین ایران از لحاظ آسیب پذیری ناشی از تغییر اقلیم در رده دوم جهانی قرار دارد.

رییس مرکز ملی پیش بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا سازمان هواشناسی گفت: در این راستا مبحثی با عنوان اقلیم آینده شکل گرفت که موضوعاتی همچون کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و سازگاری با تغییر اقلیم در آن مطرح شد و ما هم باید در این زمینه برنامه هایی داشته باشیم و باید با راهکارهایی به شهرنشینی پیشرفته، سبز و پایدار برسیم.

وی اظهار داشت: اکنون شرایط و تاثیر تغییر اقلیم تا حدی است که اگر تمام کشورهای جهان متعهد شوند که تمام سیاست های معاهده پاریس را اجرا کنند باز هم تا سال ۲۱۰۰ گرمایش جهانی بین ۲.۳ تا ۳ درجه خواهد بود بنابراین فرصت زیادی نداریم و باید خود را سازگار کنیم و به سمت سیاست هایی برویم که منجر به کاهش انتشار گازهای گلخانه ای شود که در این راه انتخاب مسیرهای توسعه بسیار مهم است چون در غیر اینصورت مخاطرات چندین برابر و ریسک ها فزاینده خواهد شد.

وی تاکید کرد: اگر همین امروز اقداماتی سازنده انجام ندهیم دیگر فردا دیر خواهد بود و اقدامات امروز برای فردا نتیجه نخواهد داد، اگر تمرکز صنعت بر روی تولید برق و ذخیره کردن انرژی در ساختمان ها باشد می‌تواند نقش زیادی در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای داشته باشد.

برگزاری اجلاس کاپ ۲۸

بیست و هشتمین نشست کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد موسوم به "کاپ ۲۸" امسال از ۳۰ نوامبر تا ۱۲ دسامبر مصادف با ۹ تا ۲۱ آذر با میزبانی امارات متحده عربی در دبی برگزار می‌شود.

رییس مرکز نوآوری و فناوری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور درباره اهداف و ماموریت‌های کاپ ۲۸ گفت: در کاپ امسال چهار ماموریت و هدف اساسی در دستور کار قرار گرفته که شامل رصد سریع انتقال انرژی در راستای کاهش گازهای گلخانه‌ای، اصلاح امور مالی مربوط به کنوانسیون تغییر اقلیم، برجسته کردن نقش منابع طبیعی، مردم، زندگی و معیشت در قلب اقدامات اقلیم، فراگیر کردن نشست کاپ۲۸ و بسیج بیش از پیش کشورها در راستای اهداف و ماموریت‌های کنوانسیون و موافقت‌نامه پاریس می‌شود.

حمیدرضا سلیمانی، حضور ایران در کاپ۲۸ را با توجه به بحث‌های مفصل مربوط به منابع طبیعی، کشاورزی و آب و این که جزو ۱۰ کشور نخست تولیدکننده گازهای گلخانه‌ای قرار دارد، با اهمیت برشمرد و گفت: حضور پر رنگ و فعال ایران این فرصت را ایجاد می‌کند که نظرات خود را در این نشست مطرح و در بیانیه پایانی، نقش مهمی ایفا کند، کشورها با حضور در نشست‌های کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد در واقع منافع خود را در بیانیه دخالت می‌دهند.

سلیمانی تصریح‌ کرد: یکی از موضوعاتی که امسال در کاپ۲۸ توسط امارات متحده عربی مطرح شده، درباره حفاظت از جنگل‌های «مانگرو» است و این موضوع در دستور کار نشست امسال نیز قرار گرفته است، سطح جنگل‌های مانگرو در جهان حدود ۱۵ میلیون هکتار عنوان است، جنگل‌های مانگرو در بسیاری از مناطق سواحل جنوبی ایران در خلیج فارس و دریای عمان گسترده شده و یکی از مهم‌ترین ذخیره‌گاه‌های جنگلی و از مهم‌ترین زیستگاه‌های طبیعی در ترسیب کربن به شمار می‌رود.

وی درباره برنامه‌های کاپ ۲۸، اظهار داشت: ۳۰ نوامبر مراسم افتتاحیه ۲۸ امین نشست کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد با حضور تعدادی از سران و وزرای کشورهای عضو، نمایندگانی از بخش‌های دولتی و خصوصی، کمپانی‌های بزرگ اقتصادی و حضور فعال بسیاری از صاحبان رسانه‌ها و خبرگزاری‌ها برگزار می‌شود و روزهای اول و دوم دسامبر نیز با عنوان «نشست اقدام جهانی اقلیم» نامگذاری شده است.

این کارشناس ارشد تغییر اقلیم ادامه‌ داد: روز سوم کاپ امسال به بحث‌های مربوط به بهداشت، امداد، بهبودی و صلح جهانی؛ روز چهارم بحث‌های مالی، تجاری، برابری جنسیتی و مسوولیت‌پذیر، روز پنجم به صنعت- انرژی، دوران گذار و دانش بومی و روز ششم به اقدامات چند منظوره، شهرنشینی و محیط زیست و حمل و نقل اختصاص یافته است.

وی گفت: روز هفتم استراحت برای شرکت کنندگان در نظر گرفته شده، روز هشتم بحث‌های مربوط به جوانان و کودکان و مهارت و آموزش، روز نهم بحث‌های مهم محیط زیست و منابع طبیعی، اقیانوس، کاربری اراضی و در روز دهم موضوعات غذا، کشاورزی و آب مطرح می‌شود.

سلیمانی افزود: مذاکرات و جمع‌بندی پایانی همراه با صدور بیانیه نیز در روزهای یازدهم و دوازدهم دسامبر صورت می‌گیرد.

وی گفت: در کاپ امسال، هجدهمین نشست کشورهای متعهد به پروتکل کیوتو و پنجمین نشست کشورهای متعهد به موافقتنامه پاریس نیز برگزار می‌شود که همگی نشان دهنده اهمیت نشست سال جاری است.

۲۷ امین کاپ سال گذشته در شرم الشیخ مصر برگزار شده بود.