menusearch
asrerooydad.ir

ساخت کوچک‌ترین دستگاه طیف‌سنج جهان به همت دانش‌بنیان‌های ایرانی

جستجو
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ | ۳:۵:۱۴
۱۴۰۲/۱۰/۱۸ دوشنبه
(1)
(0)
ساخت کوچک‌ترین دستگاه طیف‌سنج جهان به همت دانش‌بنیان‌های ایرانی
ساخت کوچک‌ترین دستگاه طیف‌سنج جهان به همت دانش‌بنیان‌های ایرانی

 

به گزارش عصر رویداد؛ دستگاه نانواسپکتروفتومتر در صنایع مختلف برای تحلیل رفتار محلول‌ها از جمله در آزمایشگاه‌های شیمی، صنایع دارویی، غذایی، کشاورزی و نفت و گاز استفاده می‌شود.

فریدون حسن‌پور مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان مهندسی الکترون پیشرو تحقیق با بیان اینکه محصولات این شرکت دانش‌بنیان در حوزه طیف‌سنجی در چند دوره به عنوان طرح برگزیده در نمایشگاه «ایران ساخت» شناخته شده است، ‌اظهار داشت: این شرکت جزو نخستین شرکت‌هایی است که در حوزه طیف‌سنجی شروع به فعالیت کرد و دستاوردهای زیادی نیز در این حوزه داشته‌ است.

وی افزود: نتیجه کار در مرحله اول این بود که به کوچک ترین دستگاه اسپکتروفتومتر دنیا دست پیدا کردیم که عنوان این دستگاه که در محدوده ۳۹۰ تا ۸۵۰ نانومتر با دقت یک نانومتر عرضه شده است.

این فناور تصریح کرد: دستگاه نانواسپکتروفتومتر با ابعاد ۱۰ در ۶ در ۴ سانتیمتر مکعب - نزدیک به یک سوم نمونه‌های مشابه خارجی - کوچک ترین دستگاه طیف‌سنج موجود در جهان است که با تکیه بر دانش و توانایی متخصصان ایرانی طراحی و ساخته شده است. این دستگاه با وجود سایز کوچک دارای قابلیت‌های منحصربه‌فرد است.

حسن‌پور به قابلیت‌ها و ویژگی‌های متمایز و اصلی این دستگاه اشاره کرد و گفت: به‌کارگیری فناوری لامپ سرد جهت تولید نکردن گرما در دستگاه، برخورداری از محدوده طول موج وسیع، ارسال اطلاعات از طریق کابل یو اس بی (USB)، قابلیت ارتباط فیبر نوری، امکان شارژ بی سیم، شارژ سریع از طریق کابل یو اس بی از ویژگی های این طیف سنجش عنوان کرد.

وی ادامه داد: از دیگر ویژگی های این طیف سنج ایرانی سه ساعت استفاده فقط با یک بار شارژ دستگاه، مصرف انرژی بسیار پایین، نرم افزار کاملاً پیشرفته، نمایش دمای داخل دستگاه، ثبت مدت کارکرد دستگاه در سخت افزار، ثبت مدت روشن بودن منبع نور، دارای سیستم خودکار عیب‌یاب سخت افزاری و دارای شماره سریال یکتا در داخل سخت افزار UID است.

مدیرعامل این شرکت دانش بنیان تاکید کرد: قابلیت‌های این دستگاه در مقایسه با نمونه‌های مشابه خارجی، انتقال اطلاعات به صورت وایرلس است، همچنین به صورت وایرلس قابلیت شارژ را دارا است و در مرحله سوم یک اپلیکیشن تلفن همراه برای آن توسعه داده شده است تا علاوه بر لپ تاپ و سیستم برای کاربردهای متنوع سفارشی‌سازی کنیم.

حسن‌پور درباره طیف‌سنج ساخت این شرکت هم گفت: طیف‌سنجی در صنایع مختلفی کاربرد دارد که از جمله آنها آزمایشگاه‌های شیمی، صنایع دارویی، ‌ صنایع غذایی، صنایع کشاورزی و نفت و گاز برای تحلیل رفتار محلول‌ها است، به عنوان مثال فرض کنید زعفران درجه یک دارید که این زعفران در سه طول موج پیک می‌دهد به این معنا که زعفران اگر درجه یک باشد در ناحیه مربوط به رنگ، ‌ طعم و بو، سه پیک را می‌دهد.

وی ادامه داد: اگر شما زعفران را از بازار بخرید و از کیفیت آن اطلاعی نداشته باشید، با نتایج رفرنس مقایسه کرده و نتایج را تحلیل می‌کنیم به عنوان مثال ممکن است رنگ آن را قدیمی تشخیص دهیم و اینکه زعفران مربوط به چند سال گذشته است؛ بدین ترتیب زعفران‌های تقلبی با این روش شناسایی می‌شوند.

بر اساس اعلام معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، این طیف‌سنج همچنین در صنایع رنگ، صنایع دارویی و صنایع غذایی، کیفیت اسانس مواد غذایی و نوشیدنی‌ها کاربرد دارد.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان با بیان اینکه نمونه‌های مشابه خارجی با وجود ابعاد بزرگ تر قابلیت انتقال اطلاعات به صورت وایرلس و حتی شارژ وایرلس را ندارد، گفت: این طیف‌سنج در کانادا نیز ثبت اختراع شده است.